به تازگی تعداد دیوایس‌هایی که مجهز به تکنولوژی وای فای 6 هستند در بازار بیشتر دیده می‌شود. اما سؤال اصلی این‌جاست: آیا شما واقعا نیازمند به ارتقای سیستم خود به وای فای 6 هستید؟ هدف از این مقاله تحلیل و بررسی این دو نسل از وای فای است. پس برای آشنایی بیشتر با وای فای 6 و همچنین مقایسه‌ی این دو نسل،‌ با اگزونت همراه باشید.

هنگام مقایسه عمل‌کرد شبکه‌های بی سیم، چند زمینه کلیدی برای اندازه‌گیری وجود دارد. سرعت انتقال بارزترین آن‌هاست اما قدرت سیگنال و ظرفیت شبکه نیز به همان اندازه مهم هستند.

این که در نزدیکی روتر متصل به اینترنت سرعت انتقال اطلاعات بالا باشد اتفاق خوبی است، اما اگر با فاصله گرفتن به اندازه‌ی یک اتاق، سرعت اتصال شما به طرز چشم‌گیری کاهش پیدا کند، اصلا اتفاق خوبی نیست. در نتبیجه ما در این مقاله تمام پارامترهای اساسی را بین این دو نسل از ارتباطات بی‌سیم بررسی خواهیم کرد.

 

مانند تمام عرضه‌هایی که به صورت کلان صورت می‌گیرد، Wi-Fi 6 (802.11ax) امکانات بیشتری نسبت به نسل قبل از خود یعنی Wi-Fi 5 (802.11ac) دارد. وای فای 6 در پل ارتباطی خود حجم بیشتری را بر حسب بیت در هر انتقال پذیراست و در نتیجه سرعت بیشتری نسبت به نسل قبل از خود دارد.

همچنین وای فای نسل ششم استفاده‌ی بهتری در طیف گسترده حاصل می‌کند و در محیط‌های شلوغ کارایی بیشتری نسبت به وای فای 5 دارد. در محیط‌های کم تراکم، Wi-Fi 6 امکان اتصال هم‌زمان بیشتر از هر دستگاه را برای افزایش سرعت فراهم می‌کند. در حالی که Wi-Fi 6 مطمئنا سرعت بالاتری نسبت به نسل‌های قبلی ارائه می دهد، اما این لزوما هدف اصلی آن نیست و استاندارد جدید عمدتا بر بهینه سازی فناوری های موجود تمرکز دارد.

پیشرفت‌های آینده مانند وای فای 6 گستره‌ی جدیدی را برای سرعت بیشتر باز می کند، اما این موضوع یک سال یا بیشتر، جلوتر از فناوری حال حاضر است.

در آزمایش زیر که سرعت اتصال با سیم و بی‌سیم را در تمام نقاط یک خانه و حتی خارج از خانه در آن لحاظ شده است، اختلاف میان این دونسل از ارتباط را ملاحظه خواهیم کرد.

ابتدا از مقایسه‌ی میزان قدرت سیگنال شروع می‌کنیم و به مقایسه‌ی این دو نسل از ارتباطات وای فای می‌پردازیم.


- در فرکانس2.4 گیگاهرتز، وای فای 6 بهترین کارایی را در شبکه دارد. اما این رقابت در فرکانس 5 گیگاهرتز میان این دو تکنولوژی بسیار نزدیک‌تر است.

- نکته‌ی شایان ذکر آن است که با گذر از نسل پنجم، نسل بعد نتوانسته کارایی چندان بالاتری در فرکانس 5 گیگاهرتز داشته باشد و این موضوع برای ارتقا دادن یا ندادن به نسل بعدی حتما باید در نظر گرفته شود.

خب وقت آن است که به سراغ سرعت ارتباط برویم. نمودار به دست آمده از نتایجی است که iPerf3 حاصل کرده. و این نشان دهنده سریع‌ترین سرعت انتقال دستگاه است که می تواند در شرایطی بدون هیچ مانع یا تخریب سیگنال عمل کرد داشته باشد. مطمئنا در شرایط آزمایشگاهی نتایج بسیار بهتری حاصل شده است.

- همان طور که شاهد هستید، در شرایط ایده‌آل، نسل ششم وای فای، سرعت بسیار بالایی در ارتباط با سیم دارند،‌و همان طور که می‌بینید این اولین باری است که شاهد گلوگاه شدن در سرعت 950 مگابایت بر ثانیه هستیم و این نشان دهنده‌ی سرعت بسیار بالای نسل ششم است.

- این نتایج در همان اتاق، با در نظر گرفتن میزانی از نویز و تخریب محیطی صورت گرفته است. نتایج بسیار نزدیک به حالت ایده‌آل و آزمایشگاهی‌ست، با این تفاوت که کمی هر ستون در نمودار پایین آمده است. برنده‌ی این قسمت به طور واضح انتقال داده‌های وای فای 6 است. اما نکته‌ی جالب توجه بیشتر شدن سرعت داده‌ها در سیستم مش در حالت دو دستگاه متصل برای نسل ششم است.


در نتیجه ارتقا بدهیم یا خیر

در نمودارها کاملا شاهد سرعت بالاتر نسل ششم بودیم اما این میزان سرعت بالاتر اختلاف فضایی با نسل قبل از خود ندارد و به عبارتی اگر شما از استفاده از نسل پنجم رضایت کامل دارید، نیاز چندانی به ارتقا نخواهید داشت. تنها حالتی که این ارتقا واقعا معنادار و با ارزش می‌شود آن است که شما یک اینترنت با سرعت گیگابایتی داشته باشید و بخواهید آن را به حداکثر برسانید.

در کل ما شاهد موردی که نیاز ارتقا را برای شما حیاتی کند در موارد استفاده خانگی شاهد نبوده‌ایم چرا که استفاده خانگی معمولا برای بروز کردن در اینترنت و نهایتا استریم کردن صورت می‌گیرد که نسل پنجم از وای فای ها نیز کاملا برطرف کننده نیازهای خانگی هست.

 

بخاطر داشته باشید که برخی از مقیاس های بزرگ و بهبود در مدیریت شبکه‌ی Wi-Fi 6 تا زمانی که اکثر مشتریان شبکه از آن برخوردار نباشند، مزایای کامل آنها را ارائه نخواهند داد.